Tradycyjne potrawy Maroko kuszą bogactwem smaku i niezwykłym aromatem. Swoją wyrazistość zawdzięczają m.in. dodawanym w trakcie ich przyrządzania przyprawom tj. kurkuma, kardamon, cynamon, imbir, czosnek, oregano, sezam i szafran. To prawdziwa fuzja smaku i raj dla podniebienia.

Co jest podstawa marokańskiej kuchni?

Podstawą kuchni tego kraju są przede wszystkim różnego rodzaju mięsa: drób, baranina i wołowina. Gatunkiem zakazanym przez religię muzułmańską jest natomiast wieprzowina. Nie można także spożywać mięsa zwierząt, które zostały uduszone lub zmarły z przyczyn naturalnych oraz krwi.

Charakterystycznym elementem marokańskiej kuchni są również kasze np. kuskus oraz chleb pieczony na gorących kamieniach. Do wielu posiłków dodaje się warzywa, zaś na deser serwowane są owoce i słodkie ciasteczka.

Potrawy marokańskie urozmaicane są często rodzynkami, orzechami i migdałami. Jednym z najbardziej znanych dań jest tzw. tajine. Jego nazwa pochodzi od glinianego naczynia, w którym posiłek jest przygotowywany. Składa się ono z dwóch części: podstawy i przykrycia w kształcie stożka. Tajine to nic innego jak duszone mięso (baranina lub kurczak) z dodatkiem warzyw lub owoców. Czasami zamiast mięsa stosuje się ryby. Najczęściej wykorzystywanymi do przyrządzania posiłku warzywami są pomidory, marchew, papryka i cebula. Całość okraszona jest sporą dawką marokańskich przypraw.

Bardzo znaną potrawą jest także tadżin, czyli rodzaj gulaszu, który przyrządzany jest na bazie mięsa i warzyw. Występuje kilka odmian tej potrawy. Najpopularniejsze jest połączenie jagnięciny z migdałami oraz daktylami lub też kurczaka z, charakterystycznymi dla kuchni marokańskiej, kiszonymi cytrynami oraz oliwkami. Potrawę uzupełnia kasza kuskus oraz chleb pita.

Turyści przebywający w Maroko powinni również spróbować charakterystycznej pastilli, która pochodzi z Hiszpanii i została tutaj przywieziona przez Maurów. Danie składa się z mielonego mięsa kurczaka lub gołębi, jajek, migdałów, cebuli oraz różnorodnych przypraw wzbogacających smak. Wymieszane składniki zawijane są we francuskie ciasto i posypywane cukrem.

Przebywając w tym niezwykle barwnym państwie o bogatej historii warto spróbować specjalnych narodowych dań (kilka przepisów do przygotowania w domu dla kucharzy amatorów), które są prawdziwym odzwierciedleniem marokańskiej kultury. Warto wiedzieć, iż produktem bezwzględnie zakazanym przez Koran jest alkohol.